Een tantième? Of een dividend?

Fiscale tips accountant boekhouder dividend tantieme

In de praktijk stellen we vast dat in veel kmo’s de begrippen tantièmes en dividenden door elkaar worden gehaald. Het feit dat in nogal wat kmo’s de bestuurders en de aandeelhouders dezelfde personen zijn is daar niet vreemd aan. Beide toekenningen maken deel uit van de resultaatverwerking en vormen uit te keren winst. Maar dat is dan ook de enige gelijkenis.

Tantièmes

 Een tantième vormt een (extra) bezoldiging aan de bestuurders van de vennootschap en wordt toegekend uit het resultaat op de algemene vergadering. Dergelijke toekenning vormt een belastbaar inkomen in het jaar van toekenning. Terwijl een tantième een aftrekbaar bedrag vormt over het afgesloten boekjaar.

Dit betekent in de praktijk dat een tantième een deel van de winst kan vormen waarvan de belastbaarheid een jaar wordt uitgesteld. Neem een boekjaar per kalenderjaar met afsluiting per 31 december 2018. Op de algemene vergadering, die uiteraard in 2019 wordt gehouden, wordt beslist een tantième toe te kennen aan de bestuurder ten belope van 50 000 euro. Dit bedrag vormt een belastbaar inkomen voor de bestuurder in 2019 terwijl hetzelfde bedrag reeds afgaat van de belastbare winst van de vennootschap over het boekjaar 2018.

Een bestuurder kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn.

Indien de bestuurder een natuurlijk persoon is, vormt de tantième een (extra) belastbare bezoldiging in de personenbelasting. Dit betekent ook dat deze bezoldiging onderworpen wordt aan bedrijfsvoorheffing. Vergeet een tantième dan ook niet op te nemen in de belastbare basis van de aangifte bedrijfsvoorheffing.

Een nadeel van een tantième aan een bestuurder natuurlijk persoon is het feit dat dergelijke toekenning niet in aanmerking komt als basis voor de berekening van de toegelaten grens aan aftrekbare premies in het kader van een individuele pensioentoekenning.

Een ander nadeel van een tantième aan een bestuurder natuurlijk persoon is uiteraard dat een dergelijke toekenning mee opgenomen wordt in de basis van de sociale bijdragen. Naast de fiscale druk personenbelasting is er dus tevens een sociale druk. Een bestuurder kan ook een andere vennootschap zijn.

Indien een tantième wordt toegekend aan een bestuurder-vennootschap vormt dit een gewone belastbare winst in de vennootschap die de tantième ontvangt. Eveneens dus in het jaar van toekenning met het gevolg dat in de praktijk vaak ook een jaar kan geschoven worden zoals hoger vermeld. Overleg vooraf met uw fiscaal adviseur omtrent de eventuele toekenning van  tantièmes tussen vennootschappen. De fiscus poogt in bepaalde situaties immers de antimisbruikbepaling toe te passen. (zie Rechtbank Brussel 25 06 2018)

Omdat de bestuurder-vennootschap een rechtspersoon is dient zij BTW aan te rekenen over de bestuurdersvergoeding. Dit is uiteraard neutraal indien de vennootschap waarin een bestuurdersmandaat wordt uitgeoefend deze BTW terug volledig kan recupereren. Mogelijks is dat niet het geval. In de praktijk wordt dit dan vaak opgelost door het vormen van een BTW-eenheid. Een bestuurder-rechtspersoon kan een BTW-eenheid vormen met de rechtspersoon waarin hij een bestuurdersmandaat waarneemt indien aan de vereiste financiële, economische en organisatorische verbondenheidsvoorwaarden voldaan is. In dat geval zijn de bestuurdersvergoedingen niet onderworpen aan BTW.

Dividenden

Een dividend vormt een toekenning aan de aandeelhouders van de vennootschap en wordt toegekend uit het resultaat of de reserves van de vennootschap op de algemene vergadering. Een dividend heeft reeds de vennootschapsbelasting ondergaan en vormt dus geen aftrekbare kost in de vennootschap die het dividend uitkeert. Een aandeelhouder kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn.

Indien een aandeelhouder een natuurlijk persoon is, moet de vennootschap die het dividend uitbetaalt roerende voorheffing inhouden en doorstorten aan de overheid. Deze roerende voorheffing beloopt in principe 30 %. Een lagere roerende voorheffing is in bepaalde gevallen mogelijk. Niettegenstaande de inhouding van de roerende voorheffing en de vennootschapsbelasting in hoofde van de uitkerende vennootschap is een dividend in de meeste gevallen voordeliger dan de uitkering van een tantième aan een natuurlijk persoon.

Indien een aandeelhouder een andere vennootschap is kan, voor zover een aantal voorwaarden voldaan zijn, vrijstelling van de in te houden roerende voorheffing toegepast worden en ondergaat het ontvangen dividend een volledige vrijstelling van vennootschapsbelasting in de ontvangende vennootschap. Eigenlijk de logica zelf want deze dividenden werden reeds belast in de uitkerende vennootschap. Anders ondergaan diezelfde winsten een dubbele taxatie.

Nieuw wetboek van vennootschappen en verenigingen

Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen, van toepassing vanaf 1 mei 2019, voorziet dat elke uitkering van winst in een BV onderworpen wordt aan zowel een netto-actieftest als een liquiditeitstest. In een NV blijft een netto-actieftest vereist.

Frank Sanctorum

Juni 2019