Voordeel alle aard bewoning: vermenigvuldigingsfactor 2 i.p.v. 3,8

Fiscale tips accountant boekhouder voordeel alle aard woning

De kogel is door de kerk. De formule voor de berekening van het belastbaar voordeel alle aard bewoning zal in alle gevallen gelijk zijn aan 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met factor 2.

Forfaitair voordeel

Wanneer een bedrijfsleider kosteloos over een woning beschikt, ontstaat er een belastbaar voordeel alle aard bewoning in hoofde van de bedrijfsleider. Dit voordeel alle aard wordt forfaitair bepaald. Er werd echter een onderscheid gemaakt tussen de terbeschikkingstelling door enerzijds rechtspersonen en anderzijds natuurlijke personen.

Het voordeel alle aard bewoning werd forfaitair bepaald op 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen. Bij een kosteloze terbeschikkingstelling door een rechtspersoon werd dit bedrag echter verhoogd met een vermenigvuldigingsfactor, die verschillend was al naargelang de hoogte van het kadastraal inkomen: 1,25 bij een kadastraal inkomen kleiner of gelijk aan 745,00 EUR of  3,8 bij een kadastraal inkomen hoger dan 745,00 EUR.

Vele rechtspraak veroordeelde het discriminerend karakter van deze verhoging.

De fiscus legde zich in een circulaire van 15 mei 2018 neer bij dit standpunt. Hierbij gaf ze te kennen zich aan te sluiten bij de rechtspraak, in afwachting van verdere wijziging aan de wetgeving. Via een parlementaire vraag van 25 april 2018 gaf de minister van Financiën eveneens te kennen dat, in afwachting van de verdere wijziging aan de wetgeving, het voordeel alle aard bewoning voor de kosteloze terbeschikkingstelling in alle gevallen kon berekend worden op basis van de meest gunstige formule zonder vermenigvuldigingsfactor 1,25 of 3,8, zoals zij reeds toegepast werd bij de gratis terbeschikkingstelling door een natuurlijk persoon.

Definitieve aanpassing van de wetgeving

De kogel is door de kerk. Het onderscheid tussen de terbeschikkingstelling door een natuurlijk persoon of door een rechtspersoon verdwijnt. Evenmin wordt er nog onderscheid gemaakt in de hoogte van het kadastraal inkomen.

In alle gevallen wordt vermenigvuldigd met eenzelfde factor, namelijk factor 2. Het voordeel alle aard bewoning zal dus in alle gevallen als volgt berekend worden: geïndexeerd kadastraal
inkomen x 100/60 x 2, zowel bij de kosteloze terbeschikkingstelling door een rechtspersoon als door een natuurlijk persoon.

Met deze berekening wordt teruggekeerd naar de berekening zoals deze van toepassing was bij de terbeschikkingstelling door rechtspersonen vóór de aangebrachte wijziging cfr. di Rupo in
aanslagjaar 2013. De berekening met factor 2 wordt in het algemeen als een meer aanvaardbare berekening aanzien, die de marktwaarde benadert.

Gemeubileerd voordeel alle aard bewoning

Bovenvermelde formule voor de berekening van het voordeel alle aard bewoning is van toepassing op de gratis terbeschikkingstelling van een niet-gemeubileerde woning. De bijkomende vermenigvuldigingsfactor van 5/3 van toepassing bij de gratis terbeschikkingstelling van een gemeubileerde woning, blijft ongewijzigd.

Inwerkingtreding

De wetswijziging moet nog gepubliceerd worden. Het is bijgevolg afwachten vanaf wanneer de nieuwe formule geldt.

Impact vennootschapsbelasting

Het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting voor een KMO is afhankelijk van een aantal voorwaarden, o.a. de minimumbezoldigingsvereiste, die voor boekjaren die aanvangen vanaf 01.01.2018 werd verhoogd in het kader van de hervorming vennootschapsbelasting. Vennootschappen die bij de toepassing van het verlaagd vennootschapstarief reeds rekening hielden met een hoger voordeel alle aard bewoning riskeren geen aanspraak meer te kunnen maken op het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.

Een mogelijkheid om op korte termijn alsnog te voldoen aan deze voorwaarde is de uitkering van een tantième. Tevens dient de periodieke bezoldiging voor de groepsverzekering opgevolgd te worden, in die gevallen waar het voordeel alle aard voor de kosteloze terbeschikkingstelling door de vennootschap mee in rekening werd genomen voor de berekening van de 80%-regel.

Frank Sanctorum

Oktober 2018